ANNO 1919 & GLAS-IN-LOOD
In onze B&B vindt u
een aantal glas-in-lood items die zorgen voor een sfeervol geheel.
Als gastvrouw ben ik trots op het stukje historie dat mijn familie kent.
Mijn opa, Louis van den Essen, was een leerling van de beroemde Joep Nicolas. Omdat hij zo geweldig kon schilderen werd hij uiteindelijk een zogenaamde “vleesschilder”. Dit hield in dat hij gezichten, handen, voeten en overige blote lichaamsdelen mocht schilderen. Deze delen waren het moeilijkste en daarbij kwam dat de verf die hiervoor gebruikt werd het kostbaarste was omdat er echt goud in verwerkt werd.
Mijn opa Louis besloot in
1933 om voor zichzelf te beginnen. Hij bouwde in de wijk "het Roermondse Veld" een atelier met woonhuis, waar hij met zijn gezin ging wonen en werken. Mijn
vader Leon van den Essen trad in zijn voetsporen vanaf zijn 12e
jaar.
Het was oorlogstijd en de bombardementen verwoestten veel glas in historische gebouwen.
Na de oorlog werd er in atelier Louis van den Essen & Zoon gewerkt met 14 man personeel om alle verwoeste (kerk)ramen te repareren of te vervangen. Het personeel vloeide uiteindelijk in de 50-er jaren op een natuurlijke manier af. Mijn vader werkte daarna alleen met mijn opa samen.
In 1970 overleed opa Louis onverwacht. Hij was toen al weduwnaar. Daardoor werden wij genoodzaakt te verhuizen naar de woning bij het atelier, waar mijn vader tot na het millennium in zijn eentje gebrandschilderd glas-in-lood gemaakt heeft. Je vindt zijn werk tot in de wijde omtrek.
In de 80-er jaren heeft hij gedurende ruim een jaar de ramen van de Munsterkerk gerenoveerd.
De Kapel in ’t Zand is een bedevaartskerk waarvan de wanden van de naastgelegen processiegang geheel betegeld zijn met devotietegeltjes waarop gevraagd werd om bijvoorbeeld genezing of kracht. Het oudste tegeltje stamt uit 1927.
Mijn opa, mijn vader, en de
laatste 15 jaar ikzelf, hebben deze tegels geschilderd. Toen mijn vader plotseling overleed in 2009
waren de wanden van de processiegang nagenoeg vol en heb ik de laatste tegels voor
mijn rekening genomen. Ik heb daarbij 2 tegels mogen wijden ter nagedachtenis
aan mijn vader die dit ruim 60 jaar gedaan heeft. Ze zijn op internet te vinden
op: http://www.kapelinhetzand.nl/wpr/devotietegels-in-de-processiegang/
Atelier Frans Nicolas: Nederlands grootste glasatelier uit de 19e eeuw
Er is een grote archeologische glasvondst in 2014 gedaan in de binnenstad van Roermond. Deze vondst omvatte 19e-eeuws gekleurd en gebrandschilderd vensterglas, afkomstig uit het atelier van Frans Nicolas.
In 1855 richt Frans Nicolas (1826-1894) in Roermond het bedrijf F. Nicolas op en start met het maken van gebrandschilderde glas-in-loodramen. Het atelier groeit uit tot het grootste bedrijf op dit gebied in Nederland. De onderneming blijft in familiehanden tot 1939 wanneer kleinzoon Joep Nicolas (1897-1972) naar Amerika vertrekt. Daarna wordt het tot 1968 overgenomen door Max Weiss.
In de 19e eeuw is er een herleving van de glasschilderkunst. De emancipatie van de katholieken zorgt voor een grote vraag naar kerken vaak in neogotische stijl met bijbehorende gebrandschilderde glas-in-loodramen. Een andere reden voor het ontstaan van kunstateliers is het feit dat Koning Willem I deze ondernemingen stimuleert.
Het glasatelier weet deze situatie zakelijk tot een succes te maken onder andere door de samenwerking met architect en plaatsgenoot Pierre Cuypers. De monumentale ramen vinden niet alleen hun bestemming in Nederland. Er is ook export naar Europa, Amerika, Nederlands-Indië en Australië. De afzet in Amerika gebeurt via ‘agents’ op zeker 20 plaatsen.
De recente glasvondst in
de Roermondse binnenstad en het onderzoek naar het bedrijfsarchief door het
Sociaal Historisch Centrum voor Limburg in Maastricht zijn de voedingsbodem
geweest voor een expositie in het Cuypershuis. De imposante kartons van het
atelier (de ontwerpen op ware grootte van de kerkramen) zijn onlangs onderzocht
en gedigitaliseerd.
Roermond Glazeniersstad
Stadswandelingen langs
glas-in-loodramen, eigentijdse videowerken bij A Stage of Luminosity, Art Shoes
you can’t refuse en twee exposities over monumentale glaskunst in het
Historiehuis en Cuypershuis. De stad Roermond staat dit jaar helemaal in het
teken van de glazenierskunst. Een overzicht van alle activiteiten in het kader
van Roermond Glazeniersstad vindt u bij het kopje nieuws: https://www.cuypershuisroermond.nl/nl/nu-in-het-museum/tentoonstellingen/atelier-frans-nicolas
Dit is onze eigen website met de scherpste prijs. Klik hier voor onze accommodaties of stel ons persoonlijk een vraag.